dr.milenkovic@hotmail.com+381 061 277 63 67

Pitajte stomatologa

Umnjaci i zašto impaktirani zubi predstavljaju problem?

Veliki deo populacije nema dovoljno mesta u vilicama za ove zube i na kraju završi sa vađenjem istih. Ukratko možemo da kažemo "ukoliko imate impaktiran zub, trebalo bih da ga izvadite,i to što pre uradite bolje je za Vas". Umnjaci (takođe poznati kao treći molari) su zubi koji se pojavljuju na samom kraju usta između 18 i 25 godine života. Oni poslednji niču od stalnih zuba.

Zbog nekoliko razloga: 

  • Karijes - Takve zube je jako teško čistiti i vrlo brzo se pokvare. Uglavnom ih je nemoguđe popraviti jer su nedostupni.
  • Oštećenje susednog zuba - Zbog takvog položaja umnjaka karijes vrlo lako može da se razvije i na drugom molaru ili može dovesti do resorpcije korena ovog susednog zuba. Nisu retki slučajevi kada procenimo da pored vađenja umnjaka treba izvaditi i drugi molar.
  • Infekcija - Preko krune zuba se uglavnom nalazi deo mekog tkiva a između njih je prazan prostor u kome se zadržava hrana i vrlo je pogodan za razmnožavanje bakterija. Ovaj deo gingive preko krune može biti otečen i bolan, iz njega se može cediti gnoj sa neprijatnim zadahom iz usta. Otok se može proširiti na obraz, regionalne limfne žlezde mogu biti otečene. Pre nego što su otkriveni antibiotici, infekcija u ovom regionu je ugrožavala život bolesnika zbog moguće opstrukcije disajnih puteva.
  • Potiskivanje ostalih zuba napred - Pojedini ortodonti zahtevaju rano vađenje umnjaka da nebih doveli do neželjenog pomeranja zuba i teskobe u frontu.
  • Ciste - Mogu se formirati okolo nekih impaktiranih zuba, stvaraju deformitet u kosti i zahtevaju obimniji hirurški zahvat.
  • Prelom donje vilice - Ponekad mogu biti tako postavljeni da povećavaju rizik od preloma donje vilice kod osoba koje se bave kontaktnim sportovima.

Šta su implantati?

Implantati su namenski oblikovane nadoknade koje zamenjuju koren zuba koji nedostaje, i oni su osnova krunicama, mostovima ili protezama. Implantati se postavljaju hirurški u vilicu. Uglavnom se implantati ponašaju prirodnije i sigurnije nego druge metode nadoknada zuba, npr. kao što su proteze.

Šta su bezmetalne krunice?

Bezmetalne krunice (keramičke) su se zbog svojih osobina nametnule kao trenutno najbolji materijal za izradu protetskih radova. Naše višegodišnje studije pokazuju izuzetnu stabilnost i trajnost bezmetalnih krunica, a estetika koja se postiže je ono sto je ovaj materijal izdvojilo i postavilo na ubedljivom prvom mestu.

Najčešća pitanja o zdravlju zuba

Šta je karijes?

Karijes je hronično oboljenje tvrdih zubnih tkiva koje napreduje progresivno, centripetalno i dovodi do razaranja zuba. Njegovo poreklo je višeuzročno, a velika učestalost ga ubraja među najčešća oboljenja savremenog čoveka. Karijes počinje na površini zuba (u 75 % slučajeva na griznoj površini) i to razgradnjom gleđi (demineralizacijom) i progresivno prodire u dubinu i širinu zahvatajući ostale strukture zubnog tkiva.

Šta je to parodontopatija?

Kavitet je prostor unutar zuba koji ostaje nakon što se ukloni trulo tkivo.Postoje tri mesta na kojima se zub može pokvariti.

Kvarenje na griznoj površini dešava se kad se zubne naslage zaglave u njenim udubljenjima. To se najviše dešava deci jer često ne operu zube na tim mestima.

Kvarenje između zuba nastaje kad se zaostale zubne naslage nakupe na tim teško dostupnim mestima. Ta područja ne možemo dosegnuti samo četkicom i zubne naslage mogu se stvoriti ako redovno ne čistite zube zubnim koncem ili perete prostor između zuba.

Kvarenje na površini korena zuba dešava se ako patite od povlačenja zubnog mesa ili kostiju, što je često povezano sa bolešću desni ili parodontoze. Što ste stariji, to se češće javlja jer desni se počinju povlačiti. Ako se zaostale zubne naslage počnu taložiti na izloženim zubnim korenima, koje gleđ ne štiti, brzo će nastati kavitet.